O NAMA

Počeci klanične industrije u Bačkoj Topoli.

Počeci klanične industrije na ovim prostorim nastali su na tradiciji svinjokolja i stočarske proizvodnje.

Početkom XX veka, u Bačkoj Topoli je postojalo nekoliko mesarskih radionica skromnog obima proizvodnje i još skromnijeg asortimana. Zanatsko-mesarska radionica koja je preteča današnje lokalne klanice, osnovana je 16. decembra 1960. godine. Uglavnom se bavila konfekcioniranjem mesa i skromnom preradom. 1972. godine sa radom je počela moderna industrija mesa koja nosi naziv "Topola". 1976. godine zaokružen je proces finalizacije proizvoda. i na tržište smo izašli sa kompletnom proizvodnjom iz grupa polutrajnih i trajnih kobasica, polutrajnih i trajnih konzervi, jestive masti kao i obrađenim svežim mesom za prodaju. Sve ovo zaokruženo je u celinu izgradnjom hladnjače kapaciteta 5000 tona i propratnih magacinskih prostora.

Razvoj prodajne mreže pratilo je ulaganje u veleprodajne i maloprodajne prostore i modernizaciju opreme za distribuciju proizvoda.

Industrija mesa Topola DOO jedan je od vodećih proizvođača mesa i proizvoda od mesa u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope već duži niz godina. Kompanija ima zaokružen proces proizvodnje, “od njive do trpeze” – od njiva na kojima se proizvode kulture za ishranu stoke, te dve farme za uzgoj tovljenika i sopstvene veterinarske stanice, do proizvodnje, prerade i prodaje mesa i mesnih prerađevina. IM Topola DOO je među prvima implementirala HACCP sistem u Srbiji, garanciju proizvodnje higijenski i zdravstveno ispravnih proizvoda. Takođe, prva u Srbiji uvela je Standard ISO 22000:2005 Upravljanje bezbednošću hranom. Kompanija poseduje i sve prateće sertifikate za izvoz na tržište zemalja Evropske Unije kao i Ruske Federacije. 

Proizvodni asortiman uključuje sledeće grupe proizvoda:

  • Fino usitnjene barene kobasice
  • Grubo usitnjene barene kobasice
  • Kuvane kobasice
  • Dimljene proizvode
  • Fermenitisane suve kobasice
  • Suhomesnate proizvode
  • Pasterizovane konzerve od mesa u komadima
  • Sterilisane konzerve
  • Jela u konzervi-sterilisano
  • Slanine

Industrija mesa "Topola" neprestano radi na usavršavanju radnika, tehnologije i opreme koju koristi. Prate se svi zahtevi EU u pogledu plasmana roba na tržište EU.

Shodno zahtevima HACCP sistema, kao i Standarda ISO 22000:2005 u mogućnosti smo da pratimo tok kretanja sirovine do gotovog proizvoda, obzirom da se IM "Topola" sirovinom- tovljenicima (60.000 tovljenika godišnje) snabdeva sa svoje dve farme- Panonija i Pobeda, a ova dva preduzeća obrađuju plodne oranice na površini od 4.500 ha čiji se usevi koriste za proizvodnju stočne hrane za farme. Proces uzgoja prati i sopstvena veterinarska stanica "IMT" što zaokružuje proces kontrole "od njive do trpeze".

Praćenje savremenih trendova i zahteva u pogledu kvaliteta proizvoda, navelo je stručni menadžment tim IM "Topola" da u martu 2008. godine pređe na proizvodnju proizvoda bez glutena i alergena. Celokupan asortiman mesnih prerađevina je na ovaj način postao dostupan i onim potrošačima koji su osetljivi na aditive koji se koriste u prehrambenoj industiji. Ovaj korak je još jedan dokaz da se ova kompanija fokusira na naviši nivo kvaliteta koji isporučuje u vidu svojih proizvoda sve brojnijim potrošačima.

Kao potvrdu kvaliteta proizvoda IM "Topola" je dobila izvozne dozvole za tržište Evropske unije na koje trenutno može da plasira proizvode iz grupe polutrajnih kobasica, sterislisane konzerve, gotova jela i dimljene proizvode. Trenutno izvozimo na tržišta bivših jugoslovenskih zemalja- Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, a veliki uspeh i prihvaćenost su stekli i proizvodi izvezeni u Rusiju.